Putovanje Evropom

Pariz-grad svetlosti

Generalna — Autor jovana86 @ 23:12

 

      Kada pomislite na Francusku, prvo pomislite na Pariz - grad svetlosti, sjaja i slave; grad vrhunske mode, istorije, kulture i slatkog zivota. Zato otkrijte legendarni sarm Pariza, mesto gde se proslost i sadasnjost harmonicno preplicu.

     U Parizu su ulice raspevane, a kamen kao da govori. Svaka gradjevina je prica za sebe. Tako je svoj boravak u Parizu opisao poznati americki pisac Henri Miler; uostalom, kao i na hiljade posetilaca pre i posle njega koji su se zauvek zaljubili u ovaj carobni grad na Seni. Ne postoji metropola koja ume tako i u tolikoj meri da opcini coveka kao sto to moze Pariz.                                      

    Mostovi, parkovi, baste ali i cuvena francuska kuhinja i vino upravo su ono sto mnoge opredeljuje da Pariz proglase i najromanticnijim gradom u Evropi. Verovatno postoji jos gradova za koje bi se moglo reci da mogu da ponesu takvu „titulu“, ali je cinjenica da se u Parizu skoro na svakom koraku mogu videti zaljubljeni parovi koji ne skrivaju svoja osecanja. Iako je reč o velegradu sa skoro 12 miliona stanovnika, Pariz poseduje gotovo misticnu draz koja ga i svrstava u „izabrane destinacije“ zaljubljenih golupcica.

   Pariz je veliki evropski grad s puno prepoznatljivih simbola. Na prvom mestu tu je Ajfelova kula, koja je izgradjena daleke 1889. godine. Zatim Trijumfalna kapija, sagradjena 1836. godine u Napoleonovu cast. Stara zgrada Luvra, najpoznatijeg muzeja na svetu, modernizovana je 1989. godine izgradnjom staklene piramide. Bela bazilika Sakrker dominira Monmartrom, sa kojeg se pruza pogled na Pariz. Slavni noćni klub "Mulen ruz" postoji na istom mestu od devetnaestog veka!                             

   Posle švrljanja po gradu, probajte i neki francuski specijalitet u mnogobrojnim restoranima - čuveni file parizijen ili buljabes. Zaista treba znati živeti i umeti jesti u Parizu.

    Eh, taj Pariz....!


Eh, ta ljubav...!

Generalna — Autor jovana86 @ 14:18

 

    Kud god krenuli, hteli ili ne hteli tako nesto da priznamo ljubav je ta koja nas pokrece i budi u nama najlepsa osecanja...! Postoje razlicite vrste ljubavi... Ovo je prica o gradu koji odise ljubavlju, o gradu vecne ljubavi - Veroni!

                         

    Verona je sinonim za ljubav, za najlepšu i najtragičniju opevanu ljubavnu dramu - ljubav Romea Montekija i Đulijete Kapuleti, dvoje mladih koji su živeli u ovom gradu na severu Italije, ali ne samo to - Verona je i predivan starinski grad na obali reke, dom lepote i umetnosti.

    Ko je bio u Veroni, sigurno nije propustio da poseti hram ljubavi, a to su Julijina i Romeova kuća. Kuća Kapuletijevih je zdanje od tamnocrvenih cigala koje privlači mnogobrojne posetioce iz čitavog sveta, a naročito mlade. Pretvorena je u muzej u kome se može videti restaurirani nameštaj iz njihovog vremena, kao i prostorije porodice Kapuleti. Ono što je interesantnije nalazi se u unutrašnjem dvorištu kuće. Svi zidovi dvorišta išarani su imenima zaljubljenih parova, a kada je ponestalo cigala, parovi su na cigle lepili i spljoštene žvake na kojima su ispisivali svoja imena.

   Tu je i Julijin kip, u prirodnoj veličini, koji prikazuje ovu lepu devojku. U vezi s tim postoji jedan pomalo čudan običaj. Naime, smatra se da svaki posetilac koji želi da ima sreće u ljubavi mora da uhvati Juliju za desnu dojku i poželi svoju ljubavnu želju. Iako je prvenstveno posvećen muškarcima, ovaj običaj se s vremenom preneo i na žene. Sve to imalo je za posledicu da je danas ceo kip patiniran, dok je to specijalno mesto za želje sasvim uglačano.  

   Jos jedna atrakcija Julijine kuce je cuveni balkon na koji se Romeo tako vesto nocu penjao. Eh, kad bi danasnji muskarci bar upola bili tako uporni i mastoviti... Ocigledno je da zivim u pogresnom vremenu ali zato uzivam citajuci Sekspira, pa stoga pravim ljubiteljima romantike preporucujem obilazak Julijinog groba, mesta gde je ovo dvoje mladih i zavrsilo svoje zivote.

    Tako je ova prica o zabranjenoj ljubavi proslavila svoje junake, jednog engleskog pozorisnog pisca, a njihov grad-Veronu ucrtala na mapu sveta za sva vremena... Ako se nekada nadjete u Veroni, sada znate sta vam je ciniti: zamislite zelju i...protrljajte...!Smile

   


Powered by blog.co.yu