Putovanje Evropom

24 Nov, 2009

Pariz-grad svetlosti

Generalna — Autor jovana86 @ 23:12

 

      Kada pomislite na Francusku, prvo pomislite na Pariz - grad svetlosti, sjaja i slave; grad vrhunske mode, istorije, kulture i slatkog zivota. Zato otkrijte legendarni sarm Pariza, mesto gde se proslost i sadasnjost harmonicno preplicu.

     U Parizu su ulice raspevane, a kamen kao da govori. Svaka gradjevina je prica za sebe. Tako je svoj boravak u Parizu opisao poznati americki pisac Henri Miler; uostalom, kao i na hiljade posetilaca pre i posle njega koji su se zauvek zaljubili u ovaj carobni grad na Seni. Ne postoji metropola koja ume tako i u tolikoj meri da opcini coveka kao sto to moze Pariz.                                      

    Mostovi, parkovi, baste ali i cuvena francuska kuhinja i vino upravo su ono sto mnoge opredeljuje da Pariz proglase i najromanticnijim gradom u Evropi. Verovatno postoji jos gradova za koje bi se moglo reci da mogu da ponesu takvu „titulu“, ali je cinjenica da se u Parizu skoro na svakom koraku mogu videti zaljubljeni parovi koji ne skrivaju svoja osecanja. Iako je reč o velegradu sa skoro 12 miliona stanovnika, Pariz poseduje gotovo misticnu draz koja ga i svrstava u „izabrane destinacije“ zaljubljenih golupcica.

   Pariz je veliki evropski grad s puno prepoznatljivih simbola. Na prvom mestu tu je Ajfelova kula, koja je izgradjena daleke 1889. godine. Zatim Trijumfalna kapija, sagradjena 1836. godine u Napoleonovu cast. Stara zgrada Luvra, najpoznatijeg muzeja na svetu, modernizovana je 1989. godine izgradnjom staklene piramide. Bela bazilika Sakrker dominira Monmartrom, sa kojeg se pruza pogled na Pariz. Slavni noćni klub "Mulen ruz" postoji na istom mestu od devetnaestog veka!                             

   Posle švrljanja po gradu, probajte i neki francuski specijalitet u mnogobrojnim restoranima - čuveni file parizijen ili buljabes. Zaista treba znati živeti i umeti jesti u Parizu.

    Eh, taj Pariz....!


Komentari

 1. Divan tekst...hocu u Pariz! :)))

  Autor tek26240 — 25 Nov 2009, 00:52

 2. e još samo da odem :)

  Autor matijans1 — 25 Nov 2009, 01:07

 3. Lep tekst. I ja ću uskoro pisati o Parizu, pa sam mislio da ubacim i link do ovog članka. Nadam se da ti ne smeta :). Samo nastavi ovako (i, molim te, ubaci veće slike).

  Autor gogy — 25 Nov 2009, 10:53

 4. E bas sto kazes...Eh, taj Pariz!!!

  Autor jelena09 — 25 Nov 2009, 12:32

 5. Nisam bila, ali ni nas volela da mi se ukaze prilika uskoro... Svaka cast, super je tekst!

  Autor goga86 — 30 Nov 2009, 16:03


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu