Putovanje Evropom

25 Nov, 2009

Istanbul- stari mediteranski zavodnik

Generalna — Autor jovana86 @ 22:27

     

     Jos nisam upoznala muskarca zbog kojeg ce mi odmah zaklecati kolena, ali me je Istanbul na prvi pogled oborio s' nogu.

     Kao nijedna druga ljubav ni moj spoj sa ovim evropsko- azijskim lepotanom nema racionalnog objasnjenja. Sudbina, raspored zvezda, polozaj Meseca, bozija volja, otomanski ljubavni gresi moje cukuncukunbake, ozonska rupa... Jednom recju upecala sam se u mrezu nedokucivog sarma starog mediteranskog zavodnika...!

          

                        

    

   

   Prostor na kome se danas nalazi Istanbul vekovima je bio poseban izazov za sve velike sile, od stare Grcke, preko Rima i Vizantije, pa sve do velikog Otomanskog carstva. Grad koji izlazi na Mramorno more, spaja istok i zapad preko Bosforskog moreuza i zahvata dva kontinenta oduvek je bio znacajna strateska tacka u ovom delu sveta i vazna raskrsnica puteva koji spajaju istok i zapad. Zato i ne cude mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici koji predstavljaju blago ovoga grada. Ostaci gradjevina velikih sila i dinastija nalaze se u skoro svakom delu grada.

   Sam grad dobio je na znacaju kada je rimski car Konstantin resio da prestonicu carstva preseli u Bizant, kako se tada zvao Istanbul. Od tada ovaj grad dobija na vaznosti i postaje ono sto je vekovima bio na mapi sveta - centar vojne i trgovacke moci. Danasnji turista kada stigne u ovaj ogromni grad ako to uradi s evropske strane, prvo treba da ode na cuveni vidikovac Camlidza. Kada se otresete pomalo dosadnih prodavaca, koji vas vuku za ruku nudeci vam sve i svasta, najpre treba da narucite cuveni caj od jabuke, sednete i s ovog vidikovca osmotrite grad. To je jedini nacin da obuhvatite celu panoramu grada i uopste steknete predstavu koliki je on zaista. Sam pogled s ovoga mesta je idealan zato sto vam omogucava da vidite i evropski i azijski deo grada. Tek nakon toga ste spremni da krenete u obilazak...

   Od velikog broja dzamija, od kojih je oko 30 velikih po svom znacaju i velicini, izdvajaju se Aja Sofija i Plava dzamija, koje se nalaze u starom delu grada. Plava dzamija je dobila naziv po preovladajujucoj plavoj boji kojom je ukrasena njena unutrasnjost; plava boja dominira mozaicima i ornamentima. Impozantnih razmera, s prelepim minaretima, predstavlja jednu od najlepsih gradjevina islamskog sveta. Njenu lepotu dopunjuju i arheoloski spomenici iz ranijih perioda istorije grada. Najpozantiji od njih svakako su ostaci rimskog hipodroma, koji se nalazi u neposrednoj blizini dzamije.

                    

                      

   Nakon ovoga se odmorite, skupite snagu i krenite u obilazak palata. Topkapi palata je stara palata napravljena u klasicnom orijentalnom stilu. Bila je zvanicna rezidencija turskih sultana sve dok u 19. veku nije sagradjena palata Dolmabahce. Danas je Topkapi palata pretvorena u muzej i u njoj se nalaze svi najvredniji predmeti skupljeni tokom duge i burne istorije.  Dolmabahce palata je sagradjena u evropskom stilu i svojom raskosi i lepotom pleni brojne posetioce. Ovu palatu krasi jedna od najvecih dvorana osvetljena kristalnim lusterom teskim 4,5 tone, postavljenim na 36 metara viskoj tavanici i ostavlja bez daha! 

   Kada se umorite od "turizma", slobodno krenite u soping.Laughing Mogucnosti su brojne. Istanbul je danas jedan veliki trgovacki centar s preko 15.000 hiljada robnih kuca i bukvalno vrvi od kupaca i prodavaca. Ako ste raspoloženiji za neformalnu trgovinu, cenkanje i nasmejane trgovce koji ce vas gotovo sigurno ponuditi neizbeznim cajem od jabuke, kupovinu obavite u evropskom delu grada, u cetvrtima Aksarai i Lalei. Ako ste pak vise za evropski nacin trgovine, gde svaka roba ima jasno istaknutu cenu i gde nema bas previse cenkanja, onda obidjite kvartove Bejoglu ili Osmanbei.Da biste sve to obisli, najbolje je da to ucinite peske, ali posto je to gotovo nemoguce, bolje je da za to koristite taksi ili mini-buseve - dolmuse, koji voze na tacno utvrđenim linijama. Prevoz je bezbedan i relativno jeftin. Preporuka je da ne uzimate rentakar, jer je saobracaj toliko gust da je gotovo nemoguce voziti, a i vozaci su veoma neoprezni.

     Ovo je samo mali deo onoga sto nudi Istanbul. Mnogo toga ovom prilikom nije ni spomenuto, prosto sto se za to nema prostora, a i zbog cega biste vi onda otisli tamo da otkrijete sve lepote ovog grada burne istorije, prelepih gradjevina, ljubaznih trgovaca i svega onog sto nosi Orijent?!

   

    

   

 

 

     

        Komentari

 1. Obožavam dva evropska grada, Istanbul i Lisabon, i sve druge stavljam iza njih. Zašto Istanbul? Valjda se potrudio da mi se prikaže u najlepšem svetlu...

  Autor sanjarenja56 — 26 Nov 2009, 07:14

 2. Lako im je ovo sve praviti kad su nas opljackali tokom 500 godina vladavine.

  Autor bojanmilidrag — 26 Nov 2009, 09:28

 3. :)

  Autor sale — 26 Nov 2009, 22:57

 4. "Istanbul me oborio s' nogu..." pre ce biti da je medovaca :)

  Potvrdi link za google analytics, hvala.

  Autor Aco — 27 Nov 2009, 14:54

 5. Istambul je prelep...

  Autor smit — 30 Nov 2009, 19:22

 6. :)

  Autor sale86 — 01 Dec 2009, 12:42

 7. Bas je prelep grad!

  Autor jeca85 — 01 Dec 2009, 14:55

 8. Jos jedan komentar..

  Autor silver23 — 01 Dec 2009, 16:46

 9. I am really loving tthe theme/design of your site. Do you ever
  run into any browser compatibility problems?
  A numberr of my blokg visitors have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Safari.

  Do yoou have any advice to help fix this problem?

  best online writing service https://www.turnkeylinux.org/user/1421458

  Autor best online writing service — 23 Feb 2021, 08:49


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu